Nieuw: Het zilverreigerpad een wandeling van 5 tot 6 km door de mooie natuur, vraag naar de uitgestippelde route.
Home Historiek Kamers     Activiteiten   Contact    
Historiek van onze B&B
In ‘Wyneghem leefden er rond het jaar 1755 ongeveer 455 inwoners. Er waren 29 landbouwbedrijven, die economisch belangrijk waren voor de hele omgeving. Toen was er al sprake van drie logementhouders waar reizigers of anderen konden overnachten, maar deze verdwenen allemaal met de jaren.  

In de ‘Broecstrate’, nu de Broekstraat genaamd, waren zes boerderijen en die leverden groenten, zuivel, vlees en gevogelte op de markten en aan de kastelen in de buurt, waarvan  kasteel "Kyckuit Belvédère" er een van was. De arbeiders die in de nabij gelegen brouwerij "De Reiger" werkten, kochten bij de boer "Geradus Duffelmans" of  "Egidius" op de boerderij Graevenhof ook wel eens eieren en boter wanneer ze hun loon hadden gekregen.  

Na rumoerige tijden en de bezetting van onder meer Franse troepen, die enkele weken in de huizen en boerderijen waren ingekwartierd, werden de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk ingelijfd. Het was lang niet de eerste keer dat er legers in Wijnegem passeerden, Hollandse infanterie soldaten werden al in Wijnegem gelegerd in 1777. Eind 1790 waren de Oostenrijkers weer aan de macht en die machtswissel was al voelbaar door de garnizoensverplichtingen van het dorp Wijnegem. In september 1791 werden huzaren van Oostenrijkse keizer gedurende 23 dagen met hun paarden ondergebracht bij de Wijnegemse boeren.

Tijdens Wereldoorlog I en Wereldoorlog II  veranderde er veel aan het uitzicht van de brouwerij en de aanpalende gebouwen en boerderijen. 
Op de boerderij veranderde de teelt van zuivel en groenten in het kweken van varkens voor de vleesconsumptie. Deze activiteit hield stand tot de 19de eeuw.  Na het overlijden van de boer werd de boerderij verkocht. De stallen werden afgebroken en er werd nieuw leven in de oude boerderij geblazen.  

Het verhaal van onze droom begint hier.
Na een lange verbouwing die ons veel bloed, zweet en tranen kostte (veel te lang om hierover alles neer te schrijven) is ze eindelijk klaar om getoond te worden.
En nu is het aan jullie om onze omgebouwde boerderij te ontdekken!


Van Harte Welkom in Bed & Breakfast ‘De Zilverreiger’.
©Bed & Breakfast "De Zilverreiger 2016©